Verklarende analyse

De leden van Zorgkracht 12 komen iedere twee maanden bij elkaar om de koers van de coöperatie te bespreken. Deze bijeenkomsten vinden steeds plaats op locatie van een lid. Tijdens de ledenvergadering op 19 september waren we te gast in Appingedam, bij Casa di Rocha.  

Naast de gebruikelijke coöperatiezaken gingen de leden met Ellen Loykens in gesprek over de verklarende analyse. Ellen is betrokken bij het Jeugdexpertisenetwerk Noord-Nederland. Daar is ze onder andere contactpersoon voor de verklarende analyse. Als pleitbezorgster voor de verklarende analyse kon Ellen ons haarfijn uitleggen wat de verklarende analyse nu precies inhoudt en waarom er meer gebruik van zou moeten worden gemaakt. Een aantal van de aanwezige leden werkt op dit moment al met jeugdigen waar een verklarende analyse voor is gemaakt en is daar zeer enthousiast over: “je krijgt meteen zoveel informatie over een jeugdige, een eerlijk beeld met positieve en negatieve kenmerken”. Sommige ouders waar Ellen mee gewerkt heeft, geven aan dat het een wereld van verschil is. In een A4’tje herkennen ze hun kind soms beter, dan in alle ordners vol rapporten die al bestonden. De inzichten uit de verklarende analyse kunnen het verschil maken voor een jongere.

Wat is een verklarende analyse?
Een verklarende analyse is een meestal schematisch weergegeven samenhang van de problemen van een jeugdige met daarin aanknopingspunten voor verbetering. De analyse is opgesteld op basis van een getoetste verklaring die gedeeld wordt door de jeugdige, de ouders en de hulpverleners.  

Waarom een verklarende analyse?
In de meeste vastgelopen hulpverleningstrajecten ontbreekt een verklarende analyse. Bij meervoudig complexe problematiek is een verklarende analyse cruciaal. Er spelen dan vaak meerdere mechanismen op elkaar in: een langdurige combinatie van sociaal-economische en psychosociale problemen (complexiteit), meerdere, chronische lichamelijke of psychische aandoeningen die elkaar negatief beïnvloeden (comorbiditeit) en eerdere hulpverlening die vaak niet tot een gewenst resultaat heeft geleid (effectiviteit).

Je leest meer informatie over de verklarende analyse op: jennoord.nl/verklarende-analyse/

Heb je interesse om je ook aan te sluiten bij Zorgkracht 12? We komen graag met je in contact. Vul het formulier in en je hoort snel van ons: zorgkracht12.nl/contact.

Aanmelden

Meld je aan via het formulier hieronder! Heb je een vraag? Mail ons dan op info@zorgkracht12.nl.

Bedankt! We hebben je aanvraag goed ontvangen.
We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Er is helaas iets misgegaan met het versturen van het formulier. Mocht dit probleem aanhouden, neem dan contact op met info@zorgkracht12.nl.

Andere verhalen