Op bezoek bij… Gezinshuis LieversHoes in Spijk

In de serie ‘Op bezoek bij…’ nemen we zo nu en dan een kijkje op de werkvloer bij onze leden. We gingen langs bij gezinshuis LieversHoes.

Net buiten Spijk ligt tussen de weilanden het huis van Rik en Mathilde. Vanuit het kantoor van Zorgkracht 12 in Groningen sta je in een goed half uur bij LieversHoes op de stoep. De voordeur wordt nauwelijks gebruikt: ‘kom maar achterom’. Bij binnenkomst staat Mats, een grote zwarte labrador, klaar om bezoekers te begroeten en glipt Lucy, een zwarte kat, naar buiten.

Voordat ze vijf jaar geleden startten met LieversHoes waren Rik en Mathilde al pleegouders. Wat meteen opvalt als Rik vertelt over het zijn van gezinshuisouder is dat hij over alle kinderen die bij hem wonen even liefhebbend spreekt. De biologische ouders van de kinderen die in LieversHoes wonen worden zoveel mogelijk bij het opgroeien van de kinderen betrokken, vanuit het startpunt van wederzijds respect. ‘Het is daarin belangrijk’, zegt Rik, ‘om in het contact met de biologische ouders veel te investeren door gastvrij te zijn, foto’s en video’s te delen over het opgroeien’. Deze waardevolle investering levert een goede band met de ouders op. Daardoor krijgen kinderen vaak toestemming van hun ouders om in het gezinshuis te mogen wonen. Die investering helpt om ook op moeilijke momenten samen te kunnen werken.

Naast het hoofdgebouw is een mantelzorgwoning geplaatst. Daar woont de oudste zoon van Rik en Mathilde, die in het hoofdgebouw plaats heeft gemaakt voor nieuwe kinderen. Pleegouder zijn, zo vertelt Rik, houdt dus niet op nadat een kind 18 is geworden. Het verschilt in die zin niet zoveel van het ouder zijn. Dat blijkt ook uit de betrokkenheid van de ouders van Rik en Mathilde bij het gezinshuis. Bij verjaardagen en feesten zijn zij er ook, als opa en oma’s. De kinderen lichten zichtbaar op wanneer opa en oma’s ook op hun verjaardag komen.

Meer weten over dit liefdevolle gezinshuis en de filosofie en drijfveren van Rik en Mathilde? Kijk op lievershoes.nl.

Heb je interesse om je ook aan te sluiten bij Zorgkracht 12? We komen graag met je in contact. Vul het formulier in en je hoort snel van ons.

Aanmelden

Meld je aan via het formulier hieronder! Heb je een vraag? Mail ons dan op info@zorgkracht12.nl.

Bedankt! We hebben je aanvraag goed ontvangen.
We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Er is helaas iets misgegaan met het versturen van het formulier. Mocht dit probleem aanhouden, neem dan contact op met info@zorgkracht12.nl.

Andere verhalen